вторник, 11 декември 2007 г.

Когато синът на американеца Хорас Джаксън Браун навършил 17 години и си стягал багажа за университета, бащата започнал да си записва съветите, които искал да даде на сина си. Искал да му предаде някои мъдрости, които да му служат като карта за ориентиране в живота. По-късно бащата събрал тези съвети в книгата си "Малки поуки за живота", продадена вече в няколко милиона екземпляра. От съдържащите се в нея 511 съвета, между които впрочем има доста спорни, банални или противоречиви, като "Свиркай си!", "Яж сливи!", "Не пуши!", "Пей под душа!", "Вземи си куче!" и др. подобни, тук са приведени следните 25 съвета...


1. Прави всеки ден на трима души комплимент.

2. Живей така, че представите на децата ти за справедливост, грижовност и честност да бъдат свързани с тебе.

3. Използувай остроумието си да забавляваш хората, не да ги оскърбяваш.

4. Не си губи времето да опровергаваш критиците си.

5. Никога не плащай преди работата да е свършена.

6. Връщай всичко, което си взел назаем.

7. Не напускай една работа преди да си си намерил друга.

8. Нека любопитството ти бъде вечно неудовлетворено. Постоянно питай: "Защо?"

9. Никога не се предавай. Чудеса стават всеки ден.

10. Бягай от съдебни процеси като от огън.

11. Бъди храбър. Ако не си, прави се на такъв - никой няма да забележи разликата.

12. Не позволявай да те виждат унил.

13. Много внимателно избирай партньора или партньорката си в живота. От този избор зависят 90 % от щастието или нещастието ти.

14. Не изгаряй мостовете си. С изненада ще установиш, че се налага да преминеш една и съща река много пъти.

15. Научи се да оказваш първа помощ.

16. Учи се да слушаш внимателно. Защото щастието често почуква съвсем тихо.

17. Не губи време, когато ти хрумне някоя добра идея. Възможно е и друг да се е сетил за това. Успехът спохожда този, който реагира пръв.

18. Не надценявай силите си да промениш другите.

19. Бъди по-вежлив, отколкото е необходимо.

20. Давай на хората втори шанс, но никога не им давай трети.

21. Стани един от най-положителните и щастливи хора, които познаваш.

22. Пробвай късмета си колкото се може по-често.

23. Определяй сам своето поведение. Не се оставяй други да го определят.

24. Никога не купувай скъпи вина, куфари или часовници.

25. Дай си време да помиришеш розите. Легни на гръб и погледай звездите.

Но обикновените хора рядко са получавали такива пространни и всеобхватни наставления от родителите си. Най-често те са получавали съвети само по конкретни поводи или по отделни въпроси.

В разказа на Любен Каравелов "Божко", написан преди около 150 години, бащата, пловдивчанин, отправя следните прощални думи към своя единствен син:

- Синко, аз нищо не мога да ти оставя в наследство, но умирам с радост, че мога да ти оставя добро и честно име. Не ще да те упрекнат с бащиното ти име. "На добрия син не трябва богатство - той сам печели; не трябва и на лошавият - той всичко прахосва!" - говорят старите. Това е тъй. Почитай старата си майка, бъди честен, милостив, не забравяй сиромасите, помагай им с каквото можеш, било с приказка, с дело или пари ... с каквото господ дал ... Моли се бог да даде на всеки толкова, колкото желаеш на себе си."

В книгата на Станислав Сивриев "Върти се, върти се", бащата, обикновен родопчанин, дава следните съвети на сина си:

"Не бъди много скромен. Направи нещо, та да ти се чуе името. Човек се хвали със скромност, когато няма с какво друго да се похвали.

Мъж, който не въди душманин, не е мъж.

С проста жена да не се захващаш - ще те изложи.

И с маскари да не сядаш на кафе - ще те оцапат.

И запомни - ръки правят, уста разваля!

Напред е страшно, назад - позорно. Дръж средата, но и там по-настрани от калабалъка"

В една руска приказка бащата дава на сина си следните наставления: гледай да си направиш по една къща във всяко село, да ходиш всеки ден с нови ботуши и всяка сутрин всички, които те видят, да те поздравяват. А когато синът се учудил как може да се постигне това, бащата пояснил: намери си по един приятел във всяко село; всяка вечер почиствай ботушите си така, че сутринта като ги обуеш, да изглеждат като нови; ставай рано и отивай пръв на работа - тогава всички, които пристигат след тебе, ще те поздравяват.

В книгата "Еманципантки" бащата дава следните съвети на Маджа - най-чистия, всеотдаен и привлекателен образ на девойка в книгата: "Трябва да бъдеш и малко егоист. Хората постъпват с всички така: взимат му парите, отнемат му времето, работата, хубостта, разума, сърцето, доброто име дори... Всичко - ако не го защити неговият собствен егоизъм. Затуй умереният егоизъм е сила чудодейна, стобор, който пази вишната от крадците. Не разрешавай да те изнудват и крадат. Отдавай сърцето си, но на добрите, и за да си им по-полезна, пази се от злите. Търси си приятели измежду ония хора, които имат повече работа, точно те са истински полезни..."

В спомените на банкера Буров се разказва за наставленията, които един баща, дребен банков чиновник, дава на дъщеря си Мария: "Бащата на Анибал му казал: "Сине мой, за да победиш враговете си, трябва да победиш първо злобата в сърцето си." Злобата разкъсва душата, опропастява сърцето, разбива съня и спокойствието. Обичай веселите хора, Мария, защото те са солта на земята. Природата е вложила в сърцето ти много обич, нежност и надежди - запази ги до старини. Злобните хора живеят зле. Злобата ражда отчаяние, а отчаянието - страдание. Създавай си добри навици. Навикът е една мъка, отвикът - две. Често съм се питал, Мария, каква ще станеш ти? Учителка, чиновничка или заключена птичка в кафез. Бягай от кафеза, момиче..."

В "Саламейският алкад" - пиеса от Педро Калдерон дьо ла Барка, бащата дава следните съвети на сина си, когото изпраща на служба в кралската гвардия /словоредът може да изглежда малко странен, тъй като в пиесата се говори в стихове/:

"Родът ти бащин не е знатен, но е от слънцето по чист. Това ти казвам, за да не унижаваш гордия си дух и храбростта си и, огорчен, да не престанеш да се стремиш със всички сили да станеш нещо по-голямо!

Бъди смирен и с разум ясен, защото, ако бъдеш скромен и с разум здрав, ти ще решаваш най-доброто. Така в забрава ще запратиш неща, които много пречки на горделивците създават!

Бъди учтив към всички хора, бъди ти щедър и забавен, защото тонът и парите приятелите ни създават!

Недей злослови за жените, защото почит заслужава дори най-простата жена - нали, най-после, те ни раждат!

Не почвай бой за всяко нещо. Че като гледам по селата мнозина хора да ни учат как да се бием, все си казвам: да имаше един учител, способен да ги обучава не как да мушкат и нападат, а за какво да се сражават, децата си му бихме дали!

И никога не обещавай, ако не можеш да изпълниш!

В играта винаги залагай според парите си. Тогава, ако пари случайно нямаш, поне честта си ще запазиш!"

В друга испанска пиеса - "Съмнителната истина" от Хуан Руис де Аларкон, бащата дава следните съвети на сина си - млад благородник:

"Играеш ли, не се увличай, тез две условия прилагай: големи суми не залагай, големи думи не изричай!

От средствата за откровения най-силно средство са парите. Пара парата побеждава, елмаз изглажда се с елмаз. Светът до днеска не познава човек, затуй че подарява, да са му счупили ръка!

Опитай всичко, всичко дай, преди със меч да се насочваш. Че лудост е с това да почваш, което трябва да е край!"

А приятелят на благородника му казва освен това: "И спазвай още тоз съвет: жената трябва да се иска, пара не трябва да се стиска!"

Понякога, за да се усвои по-добре поуката, бащата дава наставлението си чрез някакъв запомнящ се пример или гатанка.

Такъв е заветът на хан Кубрат. Той събрал синовете си край смъртния си одър, свързал няколко пръчки в сноп и им ги подал да опитат да ги счупят. И петимата му синове - от най-малкия до най-големия, се мъчили да счупят снопа пръчки, но не успели. Тогава ханът взел от тях снопа, развързал го и една по една, макар вече с отслабнали ръце, счупил пръчките.

- Така и вие бъдете винаги заедно. Докато сте заедно, никой няма да може да ви победи.Но ако се разделите и започнете да враждувате помежду си, даже слаб враг ще ви погуби!

Няма коментари: